Με βάση τα όσα ανακοινώθηκαν επίσημα από το Υπουργείο Ενέργειας, το βρετανικό γεωτρύπανο «Stena Icemax» όχι μόνο μετακινήθηκε, στον δεύτερο στόχο που έχει επιλεγεί να τρυπήσει, τον «Γλαύκο» αλλά μάλιστα έχει πιάσει δουλειά. Όπως αφέθηκε να διαρρεύσει μετά τον τερματισμό των εργασιών, στο στόχο «Δελφύνη» οι εργασίες τις ExxonMobil στην κυπριακή ΑΟΖ αναμένεται να ολοκληρωθούν περί τα μέσα Φεβρουαρίου.

Tο βρετανικό γεωτρύπανο «Stena Icemax» όχι μόνο μετακινήθηκε, στον δεύτερο στόχο που έχει επιλεγεί να τρυπήσει, τον «Γλαύκο» αλλά μάλιστα έχει πιάσει δουλειά

Την περίοδο εκείνη, εκτός συγκλονιστικού απρόοπτου, Υπουργείο Ενέργειας και εταιρεία αναμένεται να δώσουν μια εικόνα για τα όσα εντοπίσθηκαν από τις δυο γεωτρήσεις. Πάντος από πλευράς Υπουργείου γίνεται λόγος για «ανακοινώσεις (που) θα γίνουν με την ολοκλήρωση και του δεύτερου αυτού σκέλους του παρόντος ερευνητικού προγράμματος». Νοουμένου ότι το προηγούμενο διάστημα είχαν δει το φως της δημοσιότητας πληροφορίες για προβλήματα που παρουσιάστηκαν, κατά την διάρκεια των ερευνών πηγές με γνώση διαβεβαίωναν πως οι εργασίες ολοκληρώθηκαν στη βάση του προγραμματισμού που έχει γίνει. Τα δε προβλήματα που παρουσιάστηκαν χαρακτηρίζονται, από τις ίδιες πηγές, ως συνηθισμένα που σε καμία περίπτωση δεν επηρέασαν το χρόνο ολοκλήρωσης των εργασιών.

Το ενεργειακό δυναμικό

Παρά τη γνωστοποίηση για ανακοινώσεις σε ένα μήνα περίπου δεν είναι βέβαιο αν Υπουργείο Ενέργειας και εταιρεία μετά το πέρας των εργασιών στο στόχο «Γλαύκος» αναφερθούν σε ποσότητες υδρογονανθράκων. Όλα, όπως μας επισημάνθηκε, θα εξαρτηθούν από τα στοιχεία των δυο γεωτρήσεων. Αναφορά σε ποσότητες θα γίνει μόνο στην περίπτωση που υπάρχουν ισχυρά στοιχεία, σε διαφορετική περίπτωση θα γίνεται παραπομπή σε ενδελεχή μελέτη των δεδομένων κάτι που έγινε και στην περίπτωση της γεώτρησης στο στόχο «Καλυψώ», του τεμαχίου 6.

Η ανακοίνωση για «Δελφύνη»

«Το Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας ανακοινώνει ότι έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες της ερευνητικής γεώτρησης «Delphyne-1» στο Τεμάχιο 10 της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας, από την κοινοπραξία ExxonMobil Exploration and Production Cyprus (Offshore) Limited και Qatar Petroleum International Upstream O.P.C., η οποία κατέχει Άδεια Έρευνας Υδρογονανθράκων για το εν λόγω Τεμάχιο. Το δε πλοίο – γεωτρύπανο «Stena Icemax» έχει ήδη μετακινηθεί και ξεκίνησαν οι εργασίες στον δεύτερο στόχο «Glaucus-1» της κοινοπραξίας στο ίδιο Τεμάχιο".