News

 
 
Το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων παρουσιάζει ενδιαφέροντα στοιχεία σε σχέση με την πληρότητα των φραγμάτων έπειτα από τις βροχές των τελευταίων ημερών.
 
Στο 63% και σε 185.061 Ε.Κ.Μ. (εκατομμύρια κυβικά μέτρα) ανήλθε σήμερα η συνολικότητα στην πληρότητα των φραγμάτων σε όλη την Κύπρο ενώ την αντίστοιχη περσινή περίοδο, η πληρότητα έφθανε στο 20,6% και σε 59.999 ΕΚΜ.
 
Ενδεικτικά, στο φράγμα Κούρη η πληρότητα έφθασε στα 53,8% και σε 61.891 ΕΚΜ, ενώ η αντίστοιχη περσινή πληρότητα ήταν μόλις στο 14,6%.
 
Στον Ασπρόκρεμμο, η πληρότητα φτάνει στο εντυπωσιακό 82,4% ενώ πέρσι ήταν μόλις στο 25,1%. Στο φράγμα Ευρέτου της πόλης Χρυσοχούς, η πληρότητα έφθασε σήμερα στο 73,4%, ενώ πέρσι ήταν στο 39,2%.
 
Μέχρι στιγμής η εισροή νερού για την χρονιά φτάνει στα 159,198 ΕΚΜ και φαίνεται πολύ πιθανό να πλησιάσει το ρεκόρ της περιόδου 2011-2012 όπου η εισροή νερού στα φράγματα έφτασε τα 191,8 ΕΚΜ.
 
Πηγή: philenews.com

Μεγάλος παρατηρήθηκε να είναι ο αριθμός των αιτήσεων ανέγερσης  ψηλών κτηρίων στο Τμήμα Πολεοδομίας τα τελευταία δύο χρόνια.

Η διευθύντρια Πολεοδομίας Αθηνά Αριστοτέλους αναφέρει ότι ψηλά κτήρια θεωρούνται αυτά πέραν των επτά ορόφων ενώ οι περισσότερες αιτήσεις περιλαμβάνουν κτήρια ψηλότερα των 15 ορόφων στην Λεμεσό.

Πολλές είναι οι αιτήσεις που απορρίπτονται από τον Δήμο Λεμεσού αφού θεωρούν υπερβολική την κατασκευή τόσο ψηλών κτηρίων στην πόλη.

Επιπρόσθετα, μεγάλο ενδιαφέρον για τη ανέγερση τέτοιων κτηρίων υπάρχει και στην Λάρνακα. Συγκεκριμένα αυτή την στιγμή ο Δήμος Λάρνακας  εξετάζει περίπου 17 αιτήσεις ενώ έχει ήδη εγκρίνει την κατασκευή 5 οικιστικών και εμπορικών κτηρίων. Τα 5 αυτά κτήρια θα είναι μεταξύ 10 και 30 ορόφων και πρόκειται να κατασκευαστούν στην περιοχή της λεωφόρου Λεμεσού.

 

 

Αντιμέτωπη με την πολιτική αβεβαιότητα είναι η Βρετανία μετά την βαριά ήττα της πρωθυπουργού, Τερέζα Μέι στην ψηφοφορία της Βουλής για την συμφωνία εξόδου από την Ε.Ε. Σήμερα αναμένεται να συζητηθεί στη Βουλή η πρόταση μομφής εναντίον της κυβέρνησης, που κατέθεσαν οι Εργατικοί.

Εάν η κυβέρνηση χάσει τότε η χώρα θα πάει υποχρεωτικά σε εκλογές, ενδεχομένως όχι άμεσα. Στην περίπτωση που η Τερέζα Μέι καταφέρει να καταψηφιστεί η πρόταση μομφής θα δυσκολευθεί πολύ στα επόμενα βήματα της.

Σήμερα η πρωθυπουργός αναμένεται να μιλήσει στο κοινοβούλιο στις 12:45 τοπική ώρα. Στη συνέχεια και μέχρι τις 19:00 τοπική ώρα θα τοποθετηθούν και άλλα μέλη της Βουλής και μετά θα πραγματοποιηθεί η ψηφοφορία για την πρόταση μομφής.

Σε περίπτωση που οι Εργατικοί καταφέρουν να υπερψηφιστεί η πρόταση τους ο βρετανικός νόμος δίνει περιθώριο 14 ημερών στην κυβέρνηση να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης από τους βουλευτές ή μπορεί να γίνει ανασχηματισμός.

Εάν δεν συμβεί τίποτα από τα δύο το κοινοβούλιο θα διαλυθεί και θα δοθεί το χρονικό περιθώριο των 25 ημερών που απαιτείται προκειμένου να πραγματοποιηθεί νέα εκλογική αναμέτρηση.

Στο ερώτημα εάν οι Εργατικοί θα καταφέρουν να συντρίψουν την Μέι η απάντηση που δίνει ο βρετανικός Τύπος είναι πώς αυτό το σενάριο είναι δύσκολο. Ωστόσο, αρκετοί Συντηρητικοί βουλευτές απεχθάνονται το σχέδιο εξόδου της Τερέζα Μέι αλλά δεν θα ήθελαν να δουν κυβέρνηση τους Εργατικούς. Επομένως είναι δύσκολο να ψηφίσουν υπέρ της πρότασης μομφής.

Το επικρατέστερο σενάριο είναι ότι η Τερέζα Μέι θα καταφέρει να διατηρήσει το πόστο της. Σε αυτή την περίπτωση τότε θα πρέπει να ξεκινήσει να διαμορφώνει ένα Σχέδιο Β για την έξοδο από την Ε.Ε. Η Βρετανίδα πρωθυπουργός έχει δεσμευθεί ότι θα ξεκινήσει διάλογο με όλα τα κόμματα προκειμένου το νέο σχέδιο να έχει την στήριξη του βρετανικού κοινοβουλίου. Έχει προειδοποιήσει, όμως, ότι αναμένει προτάσεις που μπορούν να τεθούν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τις Βρυξέλλες σε μία προσπάθεια να μπλοκάρει μη ρεαλιστικές προτάσεις για το Brexit.

 
Οι λεπτομέρειες της έκθεσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αφήνουν εκτεθειμένη την Κύπρο σε σχέση με την πρακτική παραχώρησης υπηκοότητας στη βάση επενδύσεων ή «χρυσού διαβατηρίου», όπως χαρακτηριστικά αποκαλεί αυτές τις πρακτικές. 
 
Η έκθεση της Επιτροπής αναφέρει πως στο παρόν στάδιο μόνο τρεις χώρες παρέχουν τέτοιου είδους προγράμματα: η Κύπρος, η Μάλτα και η Βουλγαρία. Η έκθεση συγκρίνει τα σχέδια που διατηρούν οι τρεις χώρες σε όλους τους τομείς. Σε σχέση με το ύψος και το είδος της επένδυσης, το χρονικό διάστημα που απαιτείται ακόμα και τα τέλη που καταβάλλονται από τους αιτητές. Στην περίπτωση της Κύπρου, το κόστος ανέρχεται σε 7,000 ευρώ για την κυρίως αίτηση και 7,000 ευρώ για την αίτηση του/της συζύγου. 
 
Όσον αφορά τους δεσμούς των αιτητών με τη χώρα για την οποία υποβάλουν αίτηση, αναφέρεται πως οι κυπριακές Αρχές θεωρούν ότι αυτή καθ’ αυτή η επένδυση είναι επαρκής δεσμός ανάμεσα στις δύο πλευρές. Σημειώνεται επίσης πως στην περίπτωση της Κύπρου, αν και η απόκτηση άδειας παραμονής είναι προαπαιτούμενο για την απόκτηση υπηκοότητας, εντούτοις, η επένδυση που γίνεται μπορεί να περιληφθεί στο συνολικό ποσό των 2 εκατ. ευρώ που πρέπει να επενδυθεί για την απόκτηση κυπριακής υπηκοότητας.  
 
Όσον αφορά τους ελέγχους που διενεργούνται σε σχέση με τους υποψήφιους αιτητές για το κυπριακό πρόγραμμα, σημειώνεται πως πρέπει να υποβάλουν έκθεση λευκού ποινικού μητρώου ενώ σχετική έρευνα πραγματοποιεί και η αστυνομία ελέγχοντας τις βάσεις δεδομένων της Europol και της INTERPOL, ώστε να επιβεβαιωθεί πως τα ονόματα των αιτητών και μελών των οικογενειών τους δεν συμπεριλαμβάνονται σε λίστες κυρώσεων. Σημειώνεται επίσης, πως με βάση τις τελευταίες αλλαγές που πραγματοποιήθηκαν στο σχέδιο, όσοι αιτητές υποβάλουν αιτήσεις μέσω εξειδικευμένων παρόχων, αυτές θα πρέπει να συνοδεύονται και από εκθέσεις δέουσας επιμέλειας που εκδίδονται από διεθνώς αναγνωρισμένες βάσεις δεδομένων. Σημειώνεται επίσης, πως σε περιπτώσεις που ενδεχομένως να υπάρχουν ανησυχίες γύρω από θέματα εθνικής ασφάλειας, οι αιτήσεις αξιολογούνται και από την Κυπριακή Υπηρεσία Πληροφοριών. 
 
Η έκθεση της Κομισιόν, σχολιάζει πως υπάρχουν γκρίζες ζώνες σε σχέση με τις αιτήσεις για υπηκοότητα. Μια από αυτές, όπως αναφέρεται, έγκειται στο ότι οι Αρχές μπορεί να αποδεχθούν αιτήσεις ακόμα και από άτομα που δεν πληρούν τις προδιαγραφές, αναφορά που παραπέμπει στη Μάλτα, για την οποία αναφέρεται πως μπορούν να γίνουν εξαιρέσεις για άτομα που δεν έχουν λευκό ποινικό μητρώο. Σημειώνει επίσης πως οι αιτήσεις δεν πρέπει να υποβληθούν αυτοπροσώπως από τον αιτητή, κάτι που ισχύει και στην Κύπρο. Σημειώνεται επίσης πως στο παρόν στάδιο δεν υπάρχει εκ των προτέρων διαβούλευση μεταξύ των κρατών μελών για θέματα υπηκοότητας, κάτι που γίνεται για θεωρήσεις  σύντομης παραμονής. Αρνητικό επίσης για την Κύπρο θεωρείται το γεγονός πως δεν εφαρμόζει το Σύστημα Πληροφοριών Σένγκεν. Στα θετικά για την Κύπρο είναι πως αναγνωρίζεται η διεξαγωγή ελέγχων δέουσας επιμέλειας από τα τραπεζικά ιδρύματα της χώρας για κάθε αιτητή. 
 
Σημειώνεται ακόμα πως εντοπίστηκαν σημαντικά επίπεδα χρήσης της διακριτικής ευχέρειας για χαλάρωση σε περιπτώσεις θεμάτων που αφορούν ζητήματα ασφάλειας. Σημειώνεται επίσης πως στην Κύπρο και στη Βουλγαρία δεν γνωστοποιούνται τα ονόματα των ατόμων που έλαβαν κατ’ εξαίρεση κυπριακή υπηκοότητα.
Διπλάσιες ήταν οι πωλήσεις ακινήτων πέρσι σε σχέση με το 2013, την περίοδο που η Κύπρος βυθίστηκε στη βαθιά οικονομική κρίση. Σύμφωνα με στοιχεία του Κτηματολογίου, το 2018 έκλεισε η χρονιά με 9.242 πωλήσεις, σε σχέση με 3.676 το 2013.
 
Αξίζει να σημειωθεί ότι το 50% των ακινήτων που αγοράστηκαν ήταν από ξένους, οι οποίοι επιλέγουν κυρίως ακίνητα που βρίσκονται στη Λεμεσό.
 
Συγκεκριμένα πέρσι πωλήθηκαν 508 περισσότερα ακίνητα, από το 2017 ενώ από το 2016 οι πωλήσεις ακινήτων αυξήθηκαν κατά 2.361.
 
 
Το 2018, οι περισσότερες πωλήσεις ακινήτων έγιναν τον Νοέμβριο με 925 πωλήσεις ενώ ψηλά ήταν τα ποσοστά των πωλήσεων τον Ιούλιο, τον Ιούνιο, τον Μάιο και τον Δεκέμβριο. Τον Ιούλιο πωλήθηκαν 896 ακίνητα, τον Ιούνιο ο αριθμός των ακινήτων που πωλήθηκαν ήταν 858, τον Μάιο 828 και τον Δεκέμβριο οι πωλήσεις έφτασαν τις 800.
 
Οι λιγότερες πωλήσεις έγιναν τον Αύγουστο, καθώς όπως φαίνεται την αγορά των ακινήτων επηρέασαν οι καλοκαιρινές διακοπές. Συγκεκριμένα, πέρσι τον Αύγουστο πωλήθηκαν 653 ακίνητα. 
 
Πέρσι, τα ηνία των πωλήσεων κατείχε η Λεμεσός, καθώς ολόκληρη τη χρονιά έγιναν 3.411 πωλήσεις ακινήτων. Ακολουθεί η Πάφος όπου έγιναν 2.242 πωλήσεις καταγράφοντας μάλιστα αύξηση 5% σε σχέση με το 2017. Η Λευκωσία ήταν τρίτη στις πωλήσεις καθώς πωλήθηκαν συνολικά 1.606 ακίνητα. Στη Λάρνακα πωλήθηκαν 1.345 κατοικίες και διαμερίσματα ενώ στην τελευταία θέση βρίσκεται η επαρχία Αμμοχώστου όπου έγιναν 638 πωλήσεις ακινήτων, οι οποίες μάλιστα ήταν αυξημένες κατά 2% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά.  
 
Εξάλλου το 2017 πωλήθηκαν 8.734 ακίνητα, με τον Δεκέμβριο οι πωλήσεις να ξεπερνούν κάθε προηγούμενο καθώς άγγιξαν τις 1.537. Η ανοδική πορεία των πωλήσεων άρχισε να διαφαίνεται από τον Νοέμβριο της ίδιας χρονιάς, όπου είχαν πωληθεί 906 ακίνητα. Τον Ιανουάριο, ωστόσο ο αριθμός των ακινήτων που είχαν πωληθεί ήταν αρκετά χαμηλός καθώς έγιναν μόλις 423 πράξεις.
 
Και το 2017, την πρωτιά των πωλήσεων κατείχε η Λεμεσός όπου πωλήθηκαν 3.167 ακίνητα και ακολουθεί η Πάφος με 2.135 πωλήσεις ακινήτων. Στη Λευκωσία πωλήθηκαν 1.464 ακίνητα, στη Λάρνακα 1.340 και στην επαρχία Αμμοχώστου 628.
 
Το 2016, αύξηση της τάξεως του 43% παρουσίασαν οι πωλήσεις ακινήτων παγκύπρια. Τα πωλητήρια έγγραφα για όλο το έτος ανήλθαν σε 7.013.
 
Την ψηλότερη αύξηση παρουσίασε ο Δεκέμβριος, κατά τον οποίο ο αριθμός των πωλητήριων εγγράφων παγκυπρίως εκτοξεύτηκε σε ποσοστό 121%, φτάνοντας τις 1.134.
 
Τη μεγαλύτερη αύξηση κατέγραψε η Λεμεσός. Κατατέθηκαν πωλητήρια έγγραφα ύψους 2.496. Ακολουθούσε η Πάφος, όπου τα πωλητήρια έγγραφα αυξήθηκαν κατά 40%, φτάνοντας στα 1.740. Στην τρίτη θέση ήταν η Λευκωσία, όπου τα πωλητήρια έγγραφα είχαν αυξηθεί κατά 38%, φτάνοντας τα 1.031. Στην Αμμόχωστο, ο αριθμός των πωλητηρίων εγγράφων ήταν 435. Τον Δεκέμβριο τα πωλητήρια έγγραφα παρουσίασαν αύξηση 107%, φτάνοντας στα 87. Αύξηση 27% παρουσίασε ο αριθμός των πωλητηρίων εγγράφων στη Λάρνακα, φτάνοντας τα 1.360.
 
Η άνοδος στις πωλήσεις ακινήτων συνεχίστηκε και το 2015 καθώς τα πωλητήρια έγγραφα που κατατέθηκαν στο Κτηματολόγιο ανήλθαν στα 4.952. Πρωταθλήτρια στις πωλήσεις ακινήτων για το 2015 ήταν η Λεμεσός με 1.566 πωλητήρια έγγραφα. Στην επαρχία Πάφου έγιναν 1.241 πωλήσεις ακινήτων ενώ στη Λάρνακα τα πωλητήρια έγγραφα είχαν φτάσει τα 1.072 συγκριτικά με 794 το 2014. Στη Λευκωσία πωλήθηκαν 749 ακίνητα και στην ελεύθερη περιοχή Αμμοχώστου πωλήθηκαν 324 ακίνητα.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:
Το 2014, οι πωλήσεις ακινήτων κατέγραψαν αύξηση για πρώτη φορά από το 2010. Τα πωλητήρια έγγραφα που είχαν κατατεθεί στο Κτηματολόγιο ανήλθαν το 2014 στα 4.527 τεμάχια, καταγράφοντας ετήσια αύξηση 20%. Αύξηση σημειώθηκε σε όλες τις πόλεις. Τη μεγαλύτερη αύξηση που έφθασε το 37% είχε καταγράψει η Αμμόχωστος με τα πωλητήρια έγγραφα να ανέρχονται στα 330. Στη Λεμεσό οι πωλήσεις ήταν αυξημένες κατά 35% φτάνοντας στις 1.417. Αύξηση 31% κατέγραψαν οι πωλήσεις στη Λάρνακα φθάνοντας στις 794 ενώ αυξημένες κατά 6% ήταν οι πωλήσεις στη Λευκωσία που έφτασαν τις 748. Στην Πάφο η αύξηση των πωλήσεων ήταν στο 6%. 
 
Το 2013, η αγορά ακινήτων κινήθηκε σε πολύ χαμηλά επίπεδα λόγω της μειωμένης ρευστότητας των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων. Ο αριθμός των πωλητήριων εγγράφων ήταν 3.767 ακίνητα έναντι 6.269 το 2012 και 12.663 το 2000.
 
Οι ξένοι τόνωσαν την αγορά
 
Το 2018, οι ξένοι ενίσχυσαν σημαντικά την αγορά ακινήτων. Από τα 9.242 ακίνητα που πωλήθηκαν, οι 4.421 κατέληξαν σε ξένους. Από αυτούς οι 1.428 προέρχονται από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και οι 2.993 από τρίτες χώρες.
 
Από τα στοιχεία φαίνεται πως η απόκτηση κυπριακού διαβατηρίου αποτελεί κίνητρο σε πολλούς αλλοδαπούς για να επενδύσουν στο νησί και για να εξασφαλίσουν κυπριακή υπηκοότητα.
 
Το 2017, ήταν η χρονιά που άρχισαν να επιστρέφουν μαζικά στην Κύπρο οι ξένοι αγοραστές, ανατρέποντας την πτωτική πορεία στον τομέα των ακινήτων, η οποία ακολούθησε το κούρεμα των καταθέσεων, τη μείωση των μισθών και τη συρρίκνωση της οικονομίας.
 
Το 2017, ο αριθμός των ξένων αγοραστών που επένδυσαν στο νησί αγοράζοντας ακίνητα ήταν 2.406, ωστόσο το Κτηματολόγιο δεν διαχωρίζει τους αγοραστές σε Ευρωπαίους και μη. Οι 347 ξένοι αγοραστές επέλεξαν να προχωρήσουν στην αγορά του ακινήτου τον Δεκέμβριο. Από την ανάλυση των στοιχείων του Κτηματολογίου διαφαίνεται πως οι ξένοι αγοραστές, το 2017 προτίμησαν την Πάφο για να αγοράσουν ακίνητο. Από τους 2.406 αγοραστές οι 866 επένδυσαν σε ακίνητα στην Πάφο κα οι 810 στη Λεμεσό.
 
Το 2016, περίπου 1.810 ξένοι αγοραστές επένδυσαν σε ακίνητα, οι περισσότεροι από αυτούς και συγκεκριμένα 611 επέλεξαν τη Λεμεσό. Στην Πάφο, 571 ξένοι αγοραστές εξασφάλισαν ακίνητα.
 
Πιο χαμηλό ήταν το ενδιαφέρον των ξένων αγοραστών το 2015. Από τις 4.952 πωλήσεις ακινήτων, τα 1.249 ακίνητα τα αγόρασαν ξένοι.
 
Το 2014 ο αριθμός των ξένων αγοραστών ακινήτων ήταν 1.193 και το 2013 και ήταν 1.017.
 
Αξίζει να σημειωθεί ότι τον Απρίλιο του 2013, έναν μήνα δηλαδή μετά τις αποφάσεις του Eurogroup και το «κούρεμα» καταθέσεων, 177 ξένοι ήρθαν στην Κύπρο και αγόρασαν ακίνητα. Τον Δεκέμβριο, μάλιστα, άλλοι 113 αλλοδαποί επένδυσαν σε ακίνητα και 103 τον Ιούνιο. 
 
Τριπλασιάστηκαν οι μεταβιβάσεις 
 
Εξάλλου ο αριθμός των μεταβιβάσεων ακινήτων πέρσι είχε τριπλασιαστεί με σχέση με το 2013. Σύμφωνα με στοιχεία του Κτηματολογίου, πέρσι έγιναν 18.338 μεταβιβάσεις ακινήτων σε σχέση με 8.609 το 2013. 
 
Αναλυτικά ο αριθμός των τεμαχίων που μεταβιβάστηκαν το 2018 ξεπέρασαν τις 18 χιλ. ενώ ο αριθμός των υποθέσεων ήταν 15.199. Το συνολικό δηλωθέν ποσό είχε φτάσει τα €3,3 εκατ. και το αποδεχθέν ποσό τα €3,6 εκατ. Τον Δεκέμβριο του 2018 είχαν γίνει οι περισσότερες μεταβιβάσεις ακινήτων οι οποίες έφτασαν τις 2.055 ενώ οι λιγότερες μεταβιβάσεις έγιναν τον Ιανουάριο όπου έφθασαν τις 1.041.
 
Το 2017, μεταβιβάστηκαν 16.842 ακίνητα ενώ ο συνολικός αριθμός των υποθέσεων ήταν 14.212. Το συνολικό δηλωθέν ποσό ήταν €3,7 εκατ. και το αποδεχθέν ποσό ήταν €4 εκατ.
 
Το 2016 ο αριθμός των μεταβιβάσεων ήταν 16.110 και των υποθέσεων ήταν 13.543. Το συνολικό ποσό που δηλώθηκε ήταν €3,7 εκατ. και το αποδεχθέν ποσό ήταν 3,9 εκατ.
 
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Κτηματολογίου, το 2015 μεταβιβάστηκαν 11.469 ακίνητα και ο αριθμός των υποθέσεων κυμάνθηκε γύρω στις 10,5 χιλ. Το συνολικό δηλωθέν ποσό ήταν €2 εκατ. και το αποδεχθέν ποσό ήταν €2,2 εκατ.
 
Το 2014, έγιναν 9.338 μεταβιβάσεις ακινήτων. Το δηλωθέν ποσό ήταν €1,6 εκατ. και το αποδεχθέν το € 1,7 εκατ.
 
Το 2013 μεταβιβάστηκαν 8.609 ακίνητα. Το δηλωθέν ποσό ήταν €1,3 εκατ. και το αποδεχθέν ποσό €1,4 εκατ.

Θετικές οι προοπτικές και φέτος 
 
Θετικές θα είναι οι προοπτικές για την αγορά των ακινήτων και για το 2019. Η χώρα μας εξακολουθεί να είναι ένας ελκυστικός προορισμός για την αγορά ακινήτων από ξένους.
 
Σύμφωνα με άρθρο του προέδρου του Παγκυπρίου Συνδέσμου Επιχειρηματιών Ανάπτυξης Γης, Παντελή Λεπτό, τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Κύπρου ενισχύονται με την παραχώρηση επενδυτικών κινήτρων και από τη μελλοντική αξιοποίηση του φυσικού αερίου.
 
Παράλληλα σημειώνει πως τα πρόγραμμα απόκτησης κυπριακής υπηκοότητας μέσω επενδύσεων αλλά και τα φορολογικά και πολεοδομικά κίνητρα συνέβαλλαν στον έντονο ενδιαφέρον των ξένων αγοραστών.
 
Υποδεικνύει επίσης πως ο τομέας της ανάπτυξης, παρά τις δυσκολίες που αντιμετώπισε τα προηγούμενα χρόνια, παραμένει κεντρικός πυλώνας ανάπτυξης της κυπριακής οικονομίας.
 
Επίσης σημειώνει πως η Κύπρος έχει ανάγκη τις σοβαρές ξένες επενδύσεις, οι οποίες προσθέτουν αξία στην κυπριακή οικονομία και δημιουργούν θέσεις εργασίας.
 
Καταλήγοντας, τονίζει πως θα πρέπει να συνεχιστούν οι προσπάθειες ενίσχυσης του φορολογικού και οικονομικού περιβάλλοντος της Κύπρου.